Generell informasjon

De første hydrauliske sementflisene skal være laget i nærheten av Viviers i Frankrike rundt 1850. Her lå det store sementfabrikker og tilgangen på riktige råvarer var god.  På grunn av deres enestående holdbarhet og estetikk ble flisene raskt populære og det dukket opp flere fabrikker fra Lyon til Marseilles.

I 1867 ble “carreaux du ciment” eller ”hydrauliske fliser” første gang ustilt på Paris Universal Exposition. De ble kalt “hydraulisk” på grunn av de hydrauliske pressene som ble brukt for å lage disse. Hydrauliske fliser spredte seg i dette tidsrommet også til Spania hvor de ble kalt “Mosaicos hidrálico” og ble veldig populære i Barcelona og områdene rundt. Populariteten og produksjonen av sementfliser spredte seg raskt til Latin-Amerika, Midtøsten, India, Italia og flere Afrikanske land. Franskmennene tok tidlig med seg teknikken til noen av sine kolonier, blant annet Vietnam og Marokko.

Frem til 1920 ble denne typer fliser forbeholt statlige bygninger, herskapshus og palasser på steder som Côte d’Azure, Barcelona og Berlin. På 1950-tallet mistet flisene sin popularitet til fordel for billigere fliser og gulvbelegg som kunne masseproduseres. De siste årene har heldigvis flisene fått sin renessanse, og de få håndverkerne og fabrikkeierne i verden som fremdeles kan dette fantastiske håndverket har fått nok å gjøre.

Produksjonsteknikken som brukes i dag er den samme som ble brukt på 1800-tallet i Frankrike. Formene er håndsmidd i messing, kobber og tinn. De vakre mønstrene støpes i øverste laget av flisen, hvor hver enkelt fargekomponent er nøye veid og blandet for å skape det unike mønsteret og spillet i flisene. Dette laget er 3-5 millimeter tykt. Under mønster-/fargelaget støpes det en såle av sement, som presses sammen med hydraulikk for å skape styrken i flisene. Flisene ligger deretter 10 dager til tørking før hver enkelt flis inspiseres og kvalitetsjekkes. Fordi flisene er håndlagde kan små forskjeller forekomme, og to fliser vil aldri være helt like. Det er dette som gir flisene sitt unike og vakre særpreg.

Det har aldri vært mulig å lage et industrialisert produkt som kan erstatte disse håndlagde flisene. Variasjonen av farger, mønstre og den ”myke” silke-matte overflaten er egenskaper som gjør disse flisene helt unike. Det sies at Sementfliser eldes med eleganse og edelhet, så vi håper du vil nyte dine Ulfvenfliser i mange år fremover.