OFTE STILTE SPØRSMÅL

Ofte stilte spørsmål om håndlagde sementfliser: 
 
Må sementflisene impregneres før de legges og fuges og brukes? 
Alle våre lagerførte sementfliser er nå ferdig impregnerte med to strøk god impregnering fra fabrikken. Det betyr at de kan legges, fuges og brukes uten å påføre mer impregnering.  Det står alltid på toppen av våre flisesker om flisene er impregnert eller ikke. Sementfliser med lyse farger og lyse fuger som skal ligge i et område med mye trafikk og da potensielt mye skitt og søl kan det være lurt å impregnere ekstra for å beskytte best mulig mot at skitt og flekker skal trekke ned i støpen/topplaget av flisen. Vi anbefaler da å påføre 2 strøk med  Silkematt voks fra Fila. Denne gjør overflaten noe blankere, men vil beskytte den ekstra godt. Alternativt kan man anvende en matt voks fra Fila, denne beskytter også bra. Inne i en våtsone / dusj anbefaler vi Fila Fob eller Fila MP 90. 

 

Kan flisene legges på alle typer nye og gamle gulv med og uten varmekabler? 

Ja, men ved legging av våre sementfliser på nye gulv (alle nystøpte underlag der varmekabler ikke før har vært tatt i bruk) anbefaler vi at varmen i gulvet står på 1 til 2 døgn før flislegging, da vil man få ut det meste av fukt og dermed ha bedre kontroll på krymp, svinn, riss og bevegelser i støpen før flis-legging. Varmen må være avslått i ca 24 timer før flislegging. I tillegg anbefaler vi bruk av et fleksibelt flislim (PCI S2) for å minske risikoen for riss og krakeleringer i overflaten av flis og fug.  *NB: Med håndlagde sementfliser lagt på gulv med varmekabler kan det likevel oppstå noe hårstråtynne riss i overflaten som ikke påvirker kvaliteten på flisen. Slike riss/krakeleringer er derfor ikke reklamasjonsgrunn for håndlagde sementfliser.

Når man legger våre håndlagde sementfliser er det viktig å følge rett metode og våre leggeanvisninger:  www.ulfven.no/leggeanvisning 

 

Kan flisene brukes inne i dusjsonen?

Sementfliser egner seg gost til bruk på baderom og blir mye brukt til det.  De kan også brukes inne i selve dusjen, det er ikke noe byggteknisk i veien for det. Men sementfliser er matte og har et høyere vannoppsug enn feks keramiske fliser (+ - 6%) så rent estetisk vil sement/betong-fliser få en noe mer synlig bruksslitasje og patina inne i selve dusjsonen enn det en keramisk flis vil.  De vil få noe mer synlig kalkutslag og skjolder av såpe, vann, fett, ol,  selv om de er impregnerte på forhånd.   Men skitt i porene i overflaten, skjolder, kalkutslag, salt ol kan man heldigvis fjerne det meste av ved å skrubbe/pusse ned flisene med et fint slipepapir (200-300 korning) eller ved bruk av en medium grov skurepad fra feks Jordan.  Til våtsliping og eller bruk av skurepad kan man blande en bøtte med 1:5 vann og Fila PS 87 rensemiddel som du får kjøpt på vår tilbehørsside.  Ved å skure og slipe med denne blandingen vil man få bort det aller meste av skitt, skjolder, kalk- og salt-utslag ol som har satt seg i topplaget på sementfliser etter lengre tids bruk inne i en dusj eller i et område med mye trafikk, vann, skitt og søl.  Når man er fornøyd med resultatet av sliping og skuring skal man da påføre nye strøk med Fila Matt Voks, Fila Stain, Fila Fob eller Fila MP 90. Hvilken impregnering som egner seg best kan du lese mer om og bestille på våre tilbehørssider eller ta kontakt for råd og tips. 

 

Hvordan vedlikeholdes sementfliser? 
Det er viktig at du ikke bruker sterke syreholdige vaskemidler til rengjøring av flisene, da de etter en stund kan slite ned hinnen av impregnering. Vi anbefaler Fila Cleaner eller tilsvarende vaskemiddel.

Håndlagde sementfliser har en matt sugende overflate som vanskelig kan holdes 100% helt fri for flekker og skitt. Slike fliser vil få, og skal ha, en naturlig bruksslitasje og en patina. Det er dette som gjør dem ekte, vakre og levende, sammenlignet med mange maskinlagde kopier. Skulle man likevel få stygge flekker og skitt i flisene som du ønsker å fjerne, men som ikke går bort med vanlig vaskemiddel, kan man bruke fint vannslipepapir/pussesvamp (200–300 korning/grovhet) i kombinasjon med Fila PS87 og vann for å slipe bort flekken. Deretter legger man på ny impregnering på toppen igjen.

Vi anbefaler sterkt at man forsøker å tørke bort produkter som; rødvin, kaffe, sitron, balsamico, olivenolje og lignende, så snart som mulig da disse kan sette flekker ved å bli bli liggende på flisene over lengre tid. Dette gjelder for alle typer sementfliser uansett type og mengde impregnering.

 
Hva brukes for å kappe flisene? 
Vi anbefaler vinkelsliper eller vannsag med egnet blad (diamantblad/sagblad egnet for kapping steinprodukter). Vanlig fliskutter vil ikke fungere på våre sementflisene, marmor, terracotta eller Zellige. 
 
Er de frostsikre? 
På grunn av et relativt høyt vannoppsug (+ – 6%) kan vi ikke garantere at disse flisene er frostsikre ute over mange år.  De har blitt brukt ute i flere prosjekter med gode resultater men vi kan ikke gi noen frost-garanti på våre fliser. 

 

Spørsmål om marmorfliser: 

Hva skal marmorfliser vaskes med?

Marmor skal vaskes med PH nøytralt vaskemiddel.  Man må ikke påføre marmor såper, vaskemiddler eller andre væsker med syreinnhold. Dette kan etterlate permanente flekker og skjolder spesielt på mørke marmortyper selv om de er impregnert korrekt med Fila MP 90 ol. Les alltid bak på beholderen før man påfører såper og lignende produkter på naturstein. Vi anbefaler at man forsøker å tørke bort produkter som; rødvin, kaffe, sitron, balsamico, olivenolje og lignende, så snart som mulig da disse kan sette flekker ved å bli bli liggende på marmor over lengre tid. Dette gjelder selv om marmoren er korrekt impregnert på forhånd. 

Kan marmorfliser brukes utendørs? 

Marmor har ved flere anledninger vært brukt utendørs med godt resultat, men siden denne flisen har et høyere vannoppsug enn annen flis kan vi ikke gi noen langtids frostgaranti på dette. 

Kan man bruke marmorfliser i dusjen? 

Våre marmorfliser kan brukes i dusjsonen.  Men spesielt mørke/sorte marmorfliser vil etter en tids bruk kunne få noe synlige noen skjolder, kalk- og saltutslag fra såperester, fett, ol.  Dette kan man fjerne det meste av ved å rense/skrubbe flisene med et egnet produkter for så å påføre nye strøk med Fila MP 90 Eco pluss. Marmorflisene kan legges over kjøkkenbenken, men de må impregneres før de tas i bruk. Søler man på dem burde det tørkes vegg så snart som mulig. 

Hvordan vedlikeholder man marmorfliser? 

Før våre marmorfliser tas i bruk skal de ALLTID impregneres med MP Eco 90 plus. Impregneringen etter flisene er fuget og vil hjelpe til med å beskytte flisen mot flekker etc. Impregneringen kan med fordel legges på i 2-3 strøk som gjentas minst 1 gang per år. 

Hva skal man vaske marmorservanten med? 

Våre marmorservanter skal vedlikeholdes på samme måte som alle våre marmorfliser, med MP Eco 90 plus. Impregneringen kan med fordel legges på i 2-3 strøk som gjentas minst 1 gang per år.