VIKTIG INFORMASJON

 

 

Under finner du viktig informasjon om montering, bruk og vedlikehold av våre ulike flismodeller, lenke til leggeanvisningene, samt informasjon om hvilke typer impregnering, lim, fug og tilbehør vi anbefaler til dine fliser.

 

SEMENTFLISER: 

Ekte sementfliser fra Ulfven er håndlagde, og produseres på samme måte i dag som for 200 år siden. Av den grunn vil og skal det forekomme små forskjeller i form og farge. Det er dette som gir flisene sitt unike og vakre særpreg. Legg derfor flisene utover og sjekk dem før de limes fast. Siden våre sementfliser nå er grunnimpregnerte med to strøk god impregnering fra fabrikken, vil de ofte være fuktige (mørkere) når de tas ut av eskene enn på bilder og prøver. Dette vil jevne seg ut, og flisene vil få et lysere og jevnere uttrykk når lim, fug og flis har tørket helt opp. 
Impregneringen fra fabrikken gjør at de kan legges og fuges uten å påføres mer impregnering. Bruk alltid lys fugefarge på fliser med lyse farger.  Skal lyse sementfliser ligge i et område med mye trafikk/skitt/fukt anbefaler vi å impregnere ekstra for å beskytte dem best mulig mot skitt og flekker. Påfør da gjerne to strøk med Fila Matt voks, silkematt Stain Voks , Fila Eco Extreme , eller TD Marmor og Natursteinimpregnering. Hvilken impregnering du bør velge kan du lese mer om på siden som heter Tilbehør veiledning

*NB: Ved legging av våre sementfliser på nylig støpte gulv med varmekabler anbefaler vi at varmen i gulvet står på 1-2 døgn før flislegging. Da vil man ha bedre kontroll på eventuelt krymp, svinn, riss og bevegelser i støpen før flis-legging. Varmen må være avslått i ca 24 timer før flisleggingen. Dersom dette ikke er mulighet anbefaler vi å skru på varmekablene rolig og forsiktig (feks 5C en uke - 10C neste uke etc) Med håndlagde sementfliser kan det likevel oppstå noe hårstråtynne riss i fug og toppsjiktet på flisen. Slike riss/krakeleringer påvirker ikke kvaliteten på flisen og er derfor ikke reklamasjonsgrunn for håndlagde sementfliser.

**NB! Håndlagde sementfliser brukt i dusjsone vil kunne få noe mer synlig kalkutslag og skjolder av såper, salt, fett, vann ol. Det er ikke noe byggteknisk i veien for å anvende slike fliser i en dusj, kun kosmetisk. Skjolder og kalkutslag vil ofte la seg rense og slipe bort som nevnt over for så å impregnere på nytt. Om man gjentar denne prosessen 1-2 ganger per år holder flisene seg bedre inne i en våt/dusj-sone.  

Ekte håndlagde sementfliser skal monteres og vedlikeholdes på en litt annen måte enn andre type "vanlige" fliser.

 

For å få et godt resultat er det derfor viktig at både håndverker og eier av flisene leser leggeanvisningen nøye før montering og bruk. 

 

PORTLAND TERRAZZO:

Vår nye serie med terrazzo-fliser er produsert av en finkornet hvit Portland-sement. I denne sementen legges det biter av marmor og mineraler med ulike farger og størrelser som er gjennomgående i hele flisens tykkelse.  Disse støpes og presses under meget høyt trykk og temperatur og er derfor enda mer slitesterke og bedre egnet til å ligge i områder der stor grad av slitasje og belastning kan forekomme.   De har et stort bruksområde fra private hjem til offentlige bygg. 

De har et vann-oppsug på ca 2% og egner seg derfor også til bruk i dusj-soner og våtrom. Men dette er fortsatt en flis laget av sement og naturstein og skal behandles og brukes som en naturstein. Det vil si at dersom de skal legges og brukes i områder med høy grad av trafikk, slitasje, skitt, fuktighet ol så bør de impregneres og vedlikeholdes oftere. 

 
Behandling av Portland Terrazzo fra Ulfven
De er ferdig impregnert fra fabrikk og kan legges og brukes uten ytterligere behandling i områder med normal og liten belastning / trafikk.  Dersom de må renses og slipes etter lengre tids bruk i områder med mye trafikk og høy grad av slitasje anbefaler vi å impregnere dem på nytt med FILA MP 90 Eco Extreme, TD Marmor og Natursteinimpregnering, Fila Matt voks eller tilsvarende produkter.   *Portland Terrazzo kan limes og fuges med Epoxy produkter og eller natursteinslim og fug. 

 

NB** Skal Portland Terrazzo legges og brukes i en dusj / våt-sone vil den kunne få noe mer synlig patina av kalkutslag, skjolder ol enn feks en keramisk flis som ikke er laget av naturstein og sement. Dette kan vaskes/renses og forebygges en god del ved bruk av egnede såper og rensemiddel for så å påføre nye størk med Fila Fob, FILA MP 90 Eco Extreme  eller TD Marmor og Natursteinimpregnering.

Vi anbefaler å tørke bort produkter med sterke pigmenter / syrer / baser som espresso/kaffe, sitron, balsamico, og liknende så snart som mulig da slike produkter kan sette flekker når de får bli liggende på flisene. Dette gjelder for alle typer sementfliser og naturstein uansett type, prousent og mengde impregnering påført i forkant.

 

 

​MARMOR:

Marmor hentes ut i store steinblokker og blir deretter kappet til ønskede formater. Våre små mosaikkfliser skjæres ut med kraftige vannstråler/vannjet. Overflaten slipes og poleres til ønsket utseendet matt (honed) eller polert.

Nord i Toscana ligger et av verdens mest kjente marmorsteinbrudd - Carrara. Det er herfra vi henter marmor til våre vakre grå og hvite fliser. De eldste marmorbruddene i Carrara er fra 200 år før Kristus. Carraramarmoren er etterspurt over hele verden for sin styrke og skjønnhet. I tillegg til den berømte Carraramarmoren finnes det mange forskjellige marmorbergarter fra hele verden. Vi kan nå tilby en rekke ulike vakre marmorer i  flere ulike formater og flismodeller. 

Les mer her: Marmor

 

Behandling av marmorfliser fra Ulfven

Bruk alltid hvitt flislim og hvit eller lys-grå fuge for naturstein ved legging av lys Carrara-marmor. Dette er for at ikke marmoren skal trekke til seg farge fra limet og mørkne. Marmor skal impregneres med FILA MP 90 eller TD Marmor og Natursteinimpregnering. Til våre mørkere marmormodeller (sort, brunt, grønt, ol) kan man bruke mørkere limtyper og mørke fuger. Pass da likevel på at disse produktene er egnet til marmor og naturstein. Ikke vask marmor og naturstein med syreholdige sterke såper. Kun PH-nøytrale såper skal brukes på marmor og naturstein. Hvilken impregnering du bør velge kan du lese mer om på siden som heter Tilbehør veiledning

 

NB* Naturstein /marmor som legges på gulv og vegger i en dusj våt-sone vil kunne få noe mer synlig patina av kalkutslag, fukt, sopp, skjolder. Dette ofte renses og forebygges en god del ved bruk av egnede impregnering, såper og rensemiddel.  Anbefalte impregneringer er FILA MP 90 Eco Extreme  eller TD Marmor og Natursteinimpregnering.

 

For å få et godt resultat er det derfor viktig at både håndverker og eier av flisene leser leggeanvisningen nøye før montering og bruk.  NB* Det skal brukes ulike mengder lim til store formater 60x30, 15x30, 40x40 VS små formater / Mosaic! Derfor har vi laget en leggeanvisning for store formater: klikk her!  og en leggeanvisning for små formater Mosaic: Klikk her! 

 

TERRACOTTA:

Våre Terracotta-fliser støpes for hånd av leire tilsatt ulike pigmenter og brennes deretter på høy varme. Dette gir flisene sitt vakre og rustikke preg. Vi tilbyr flere ulike fargenyanser og formater av håndlaget terracotta.

 

Behandling av terracotta

Våre håndlagde Terracotta-fliser legges med et godt natursteinlim (Feks PCI S2 eller Carraflex) og en egnet fug til naturstein. Disse håndlagde flisene varierer såpass mye i bredde, lengde og tykkelse at man bør bruke godt med lim (minst 15mm tannsparkel) og legge dem på ”frihånd” med god fugebredde (minst 3mm)  Våre Terracottafliser bør impregneres med TD VANNBASERT IMPREGNERINGFila W68, eller  FILA MP 90 ECO XTREME, eller en egnet voks, for å forebygge at flekker og skitt trenger ned i flisene. Hvilken impregnering du bør velge kan du lese mer om på siden som heter Tilbehør veiledning

 

For å få et godt resultat er det derfor viktig at både håndverker og eier av flisene leser leggeanvisningen nøye før montering og bruk. 

 

ZELLIGE/BEJAMAT:  

Produksjonen av Zellige og Bejmat er en marokkansk -kunstform som har gått i arv fra generasjon til generasjon siden 1000-tallet. Zellige kappes for hånd med meisel og hammer i feks 10x10cm eller i Fiskeskjell-form.   Bejmat kalles de flisene som ikke kappes ut med meisel men støpes og emaljeres i f.eks 14x4,5x2 cm. Zellige og Bejmat -fliser fra Ulfven lages av dyktige håndverkere i middelalderbyen Fez i Marokko, hvor de har lange tradisjoner for produksjon av slike fliser.

Zellige er laget av brent leire (terra-cotta) som dyppes i emaljelakk. Flisene kappes så til ønsket størrelse og form med en skarp hammer og nennsom hånd. Deres skjønnhet ligger i den glasserte overflaten med sin herlige uperfekthet i farge og form, som får en hver vegg eller gulv til å skinne.

PS: Siden disse flisene er håndlaget vil, og skal det forekomme forskjeller i form og farge på flisene.

 

Behandling av Zellige og Bejmat

Den blanke overflaten gjør at flisen er enkel å holde ren og er vedlikeholdsfri. Vi anbefaler å bruke PH-nøytrale vaskemidler på Zellige. Håndlaget marokkansk Zellige og Bejmat må fuktes og tørkes godt av før de limes. Når disse legges kan de legges helt tett i tett og fuge de tynne sprekkene som oppstår i mellom dem, dette er den mest autentiske måten å legge disse på. Om man ønsker kan man legge de med fugebredde på 2-3 mm.

 

For å få et godt resultat er det derfor viktig at både håndverker og eier av flisene leser leggeanvisningen nøye før montering og bruk. 

 

GLASERT TERRACOTTA: 
Vi har en ny serie med glasert terracotta. I motsetning til Zellige/Bejmat er disse maskinlaget i former og deretter glasert til ønsket farge, disse er anbefalt å ha på vegg og er ikke egnet til gulv. Dette er en serie med moderne fliser som kan brukes på blant annet kjøkken og bad. 
 

Behandling av Glasert Terracotta:

Den blanke glaserte overflaten gjør at flisen er enkel å holde ren. Siden disse flisene er montert på et glassfibernett er de enkel å legge og fuge. 

For å få et godt resultat er det viktig at håndverker leser leggeanvisningen før montering og bruk.


RENHOLD OG VEDLIKEHOLD: 

Det er viktig at du ikke bruker sterke syreholdige vaskemidler til rengjøring av håndlagde fliser og naturstein fra Ulfven.  Dette kan skade overflaten på sementfliser, marmor og terracotta, og etterlate synlige flekker og skjolder.  Sterke såper med syreinnhold kan også fjerne impregneringen som skal ligge i overflaten. Bruk kun PH-nøytrale vaskemidler og les på flasken hva såpen egner seg til før bruk. Vi anbefaler Fila Cleaner ,  TD Vask og Pleie eller tilsvarende vaskemiddel. 

 

Håndlagde sementfliser og naturstein har en matt sugende overflate som vanskelig kan holdes 100% fri for flekker og skitt til en hver tid. De vil få, og skal ha, en naturlig bruksslitasje og en patina. Det er dette som gjør dem så vakre, ekte og levende, sammenlignet med andre maskinlagde kopier.  Skulle man likevel få stygge flekker og skitt i flisene som man ønsker å fjerne, og som ikke går bort med vanlig vaskemiddel kan man bruke fint vannslipepapir/pussesvamp. Bruk gjerne en medium grov skurepad/pussekloss fra feks Jordan i kombinasjon med Fila PS97-rensemiddel og vann for å slipe bort flekken og skitt som sitter i porene i overflaten. Når man har pusset og skrubbet til ønsket resultat, må det legges på ny impregnering på toppen.  Påfør da gjerne to nye strøk av den impregnering du brukte på flisene da de vare nylagte. (se over for hvilke impregnering vi anbefaler til hver enkelt flisprodukt) 

 Vi anbefaler at produkter som: rødvin, kaffe, sitron, balsamico, og liknende tørkes bort så snart som mulig da slike produkter kan sette flekker når de får bli liggende på flisene. Dette gjelder for alle typer sementfliser og naturstein uansett type, prousent og mengde impregnering påført i forkant.

 

**NB! Håndlagde sementfliser brukt i dusjsone vil kunne få noe synlig kalkutslag og skjolder av såpe, voks, vann ol. Det er ikke noe byggteknisk i veien for å anvende slike fliser i en dusj, kun kosmetisk. Skjolder og kalkutslag vil ofte la seg rense og slipe bort som nevnt over for så å impregnere på nytt. Om man gjentar denne prosessen 1-2 ganger per år holder flisene seg lettere rene og frie for skjolder, kalkutslag ol spesielt da om man velger å legge slike fliser inne i selve dusjen. 

 

Vi håper du vil ha stor glede av disse unike flisene i mange år framover.

 

Har du ytterligere spørsmål, vennligst ta kontakt. 

 

Bella Fliser og Design AS/Ulfven.no

post@ulfven.no

Mob: 913 94 716