VIKTIG INFORMASJON

Under finner du viktig informasjon om våre ulike flismodeller, lenke til leggeanvisningene, samt informasjon om hvilke typer impregnering, lim, fug og tilbehør vi anbefaler til dine fliser.

 

SEMENTFLISER: 

Ekte sementfliser fra Ulfven er håndlagde, og produseres på samme måte i dag som for 200 år siden. Av den grunn vil og skal det forekomme små forskjeller i form og farge. Det er dette som gir flisene sitt unike og vakre særpreg. Legg derfor flisene utover og sjekk dem før de limes fast. Siden våre sementfliser nå er grunnimpregnerte med to strøk god impregnering fra fabrikken, vil de ofte være fuktige (mørkere) når de tas ut av eskene enn på bilder og prøver. Dette vil jevne seg ut, og flisene vil få et lysere og jevnere uttrykk når lim, fug og flis har tørket helt opp. 
Impregneringen fra fabrikken gjør at de kan legges og fuges uten å påføres mer impregnering. Bruk alltid lys fugefarge på fliser med lyse farger.  Skal lyse sementfliser ligge i et område med mye trafikk/skitt/fukt anbefaler vi å impregnere ekstra for å beskytte dem best mulig mot skitt og flekker. Påfør da gjerne to strøk med Fila Matt voks, silkematt Stain Voks , FOB fra Fila, TD Marmor og Natursteinimpregnering eller annen egnet impregnering. Hvilken impregnering du bør velge kan du lese mer om på siden som heter Tilbehør veiledning

*NB: Ved legging av våre sementfliser på nye gulv med nye varmekabler anbefaler vi at varmen i gulvet står på 1-2 døgn før flislegging. Da vil man ha bedre kontroll på eventuelt krymp, svinn, riss og bevegelser i støpen før flis-legging. Varmen må være avslått i ca 24 timer før flisleggingen. Med håndlagde sementfliser kan det likevel oppstå noe hårstråtynne riss i fug og toppsjiktet på flisen. Slike riss/krakeleringer påvirker ikke kvaliteten på flisen og er derfor ikke reklamasjonsgrunn for håndlagde sementfliser.

**NB! Håndlagde sementfliser brukt i dusjsone vil kunne få noe mer synlig kalkutslag og skjolder av såpe, voks, vann ol. Det er ikke noe byggteknisk i veien for å anvende slike fliser i en dusj, kun kosmetisk. Skjolder og kalkutslag vil ofte la seg rense og slipe bort som nevnt over for så å impregnere på nytt. Om man gjentar denne prosessen 1-2 ganger per år holder flisene seg bedre inne i en våt/dusj-sone.  

Ekte håndlagde sementfliser skal monteres og vedlikeholdes på en litt annen måte enn andre type "vanlige" fliser.

 

For å få et godt resultat er det derfor viktig at både håndverker og eier av flisene leser leggeanvisningen nøye før montering og bruk. 

 

PORTLAND TERRAZZO:

Vår nye serie med terrazzo-fliser er produsert av en finkornet Portland sement og hvit sement. I denne sementen legges det biter av marmor og mineraler med ulike farger og størrelser. Disse er gjennomgående i hele flisens tykkelse.  Disse flisene lages på en mer "moderne" måte enn våre sement-terazzo-fliser.  De presses under meget høy trykk og tørkes så i høy temperatur og er derfor enda mer slitesterke og enda bedre egnet til å ligge i områder stor slitasje og belastning kan forekomme.   

De har et stort bruksområde fra private hjem til offentlige steder. De har et vannoppsug på kun 2% og egner seg derfor også godt til bruk i dusj-soner og våtrom.  
 
Behandling av Portland Terrazzo fra Ulfven
De er ferdig impregnert fra fabrikk og kan legges og brukes uten ytterligere behandling. Dersom de må renses og slipes etter lengre tids bruk i områder med høy slitasje anbefaler vi å impregnere dem på nytt med TD Marmor og Natursteinimpregnering, Fila Matt voks eller silkematt Stain Voks
 

 

​MARMOR:

Marmor hentes ut i store blokker og blir deretter kappet til ønsket format på flisene. Våre små mosaikkfliser skjæres ut med kraftige vannstråler/vannjet. Overflaten slipes og poleres til ønsket utseendet matt (honed) eller polert. Nord i Toscana ligger et av verdens mest kjente marmorsteinbrudd - Carrara. Det er herfra vi henter marmor til våre vakre grå og hvite fliser. De eldste marmorbruddene i Carrara er fra 200 år før Kristus. Carraramarmoren er etterspurt over hele verden for sin styrke og skjønnhet. I tillegg til den berømte Carraramarmoren finnes det mange forskjellige marmorbergarter fra hele verden. Vi har valgt å lage flere ulike flismodeller av den Sorte Nero Marquina og den mørkebrune Emperador -marmoren som begge opprinnelig er fra Spania. I tilegg kan vi også tilby flere ulike formater av den vakre Indiske grønne marmoren. Våre marmorfliser kan brukes både på gulv og vegg i alle husets rom.

 

Behandling av marmorfliser fra Ulfven

Bruk alltid hvitt flislim og hvit eller lys-grå fuge for naturstein ved legging av lys Carrara-marmor. Dette er for at ikke marmoren skal trekke til seg farge fra limet og mørkne. Marmor skal impregneres med FILA MP 90 eller TD Marmor og Natursteinimpregnering. Til våre mørkere marmormodeller i sort, brunt og grønt kan man bruke mørkere limtyper og mørke fuger. Pass da likevel på at disse produktene er egnet til marmor og naturstein. Vi anbefaler at du alltid bruker TD Marmor og Natursteinimpregnering når marmoren skal brukes inne i en dusjsone. Ikke vask marmor og naturstein med syreholdige sterke såper. Kun PH-nøytrale såper skal brukes på marmor og naturstein. Hvilken impregnering du bør velge kan du lese mer om på siden som heter Tilbehør veiledning

 

NB* Sort polert og eller mørke marmorer som ligger inne i en dusjsone vil få noe mer synlig kalkutslag, skjolder og patina enn feks en lys Cararra. Dette kan vaskes/renses og forebygges ved bruk av egnede såper og rensemiddel for så å påføre nye størk med Fila Fob, FILA MP 90 eller TD Marmor og Natursteinimpregnering.

 

For å få et godt resultat er det derfor viktig at både håndverker og eier av flisene leser leggeanvisningen nøye før montering og bruk. 

 

TERRACOTTA:

Våre Terracotta-fliser støpes for hånd av leire tilsatt ulike pigmenter og brennes deretter på høy varme. Dette gir flisene sitt vakre og rustikke preg. Vi tilbyr flere ulike fargenyanser og formater av håndlaget terracotta.

 

Behandling av terracotta

Våre håndlagde Terracotta-fliser legges med et godt natursteinlim (Feks PCI S2 eller Carraflex) og en egnet fug til naturstein. Disse håndlagde flisene varierer såpass mye i bredde, lengde og tykkelse at man bør bruke godt med lim og legge dem på ”frihånd” med god fugebredde. Mao man kan ikke belage seg på å bruke fliskryss på slike fliser. Våre Terracottafliser bør impregneres med TD Marmor og NatursteinimpregneringFila W68, FILA MP 90, eller en egnet voks, for å forebygge at flekker og skitt trenger ned i flisene. Hvilken impregnering du bør velge kan du lese mer om på siden som heter Tilbehør veiledning

 

For å få et godt resultat er det derfor viktig at både håndverker og eier av flisene leser leggeanvisningen nøye før montering og bruk. 

 

ZELLIGE/BEJAMAT:  

Produksjonen av marokkansk Zellige og Bejmat er en egen kunstform, som har gått i arv fra generasjon til generasjon siden 1000-tallet. Zellige kappes for hånd med meisel og hammer i feks 10 x 10 x 1,2 cm. Bejmat kalles de flisene som ikke kappes ut med meisel men støpes og emaljeres i f.eks 14 x 4,5 x 2 cm. Zellige og Bejmat -fliser fra Ulfven lages av dyktige håndverkere i middelalderbyen Fez i Marokko, hvor de har lange tradisjoner for produksjon av slike fliser.

Zelliges er laget av brent leire (terra-cotta) som dyppes i emaljelakk. Flisene kappes så til ønsket størrelse og form med en skarp hammer og nennsom hånd. Deres skjønnhet ligger i den glasserte overflaten med sin herlige uperfekthet i farge og form, som får en hver vegg eller gulv til å skinne.

PS: Siden disse flisene er håndlaget vil, og skal det forekomme forskjeller i form og farge på flisene.

 

Behandling av Zellige og Bejmat

Den blanke overflaten gjør at flisen er enkel å holde ren og er vedlikeholdsfri. Vi anbefaler å bruke PH-nøytrale vaskemidler på Zellige. Håndlaget marokkansk Zellige og Bejmat må fuktes og tørkes godt av før de limes. Når disse legges kan de legges helt tett i tett og fuge de tynne sprekkene som oppstår i mellom dem, dette er den mest autentiske måten å legge disse på. Om man ønsker kan man legge de med fugebredde på 2-3 mm.

 

For å få et godt resultat er det derfor viktig at både håndverker og eier av flisene leser leggeanvisningen nøye før montering og bruk. 

 

GLASERT TERRACOTTA: 
 
Vi har en ny serie med glasert terracotta. I motsetning til Zellige/Bejmat er disse maskinlaget i former og deretter glasert til ønsket farge, disse er anbefalt å ha på vegg og er ikke egnet til gulv. Dette er en serie med moderne fliser som kan brukes på blant annet kjøkken og bad. 
 

Behandling av Glasert Terracotta:

Den blanke glaserte overflaten gjør at flisen er enkel å holde ren. Siden disse flisene er montert på et glassfibernett er de enkel å legge og fuge. 

For å få et godt resultat er det viktig at håndverker leser leggeanvisningen før montering og bruk.


RENHOLD OG VEDLIKEHOLD: 

Det er viktig at du ikke bruker sterke syreholdige vaskemidler til rengjøring av håndlagde fliser og naturstein fra Ulfven.  Dette kan skade overflaten på sementfliser, marmor og terracotta, og etterlate synlige flekker og skjolder.  Sterke såper med syreinnhold kan også fjerne impregneringen som skal ligge i overflaten. Bruk kun PH-nøytrale vaskemidler og les på flasken hva såpen egner seg til før bruk. Vi anbefaler Fila Cleaner eller tilsvarende vaskemiddel. 

Håndlagde sementfliser og naturstein har en matt sugende overflate som vanskelig kan holdes 100% fri for flekker og skitt til en hver tid. De vil få, og skal ha, en naturlig bruksslitasje og en patina. Det er dette som gjør dem så vakre, ekte og levende, sammenlignet med andre maskinlagde kopier.  Skulle man likevel få stygge flekker og skitt i flisene som man ønsker å fjerne, og som ikke går bort med vanlig vaskemiddel kan man bruke fint vannslipepapir/pussesvamp. Bruk gjerne en medium grov skurepad/pussekloss fra feks Jordan i kombinasjon med Fila PS97-rensemiddel og vann for å slipe bort flekken og skitt som sitter i porene i overflaten. Når man har pusset og skrubbet til ønsket resultat, må det legges på ny impregnering på toppen.  Påfør da gjerne to søk med Fila matt voks, silkematt voks eller FOB fra Fila. Vi anbefaler at produkter som: rødvin, kaffe, sitron, balsamico, og liknende tørkes bort så snart som mulig da slike produkter kan sette flekker når de får bli liggende på flisene. Dette gjelder for alle typer sementfliser og naturstein uansett type, prousent og mengde impregnering påført i forkant.

**NB! Håndlagde sementfliser brukt i dusjsone vil kunne få noe synlig kalkutslag og skjolder av såpe, voks, vann ol. Det er ikke noe byggteknisk i veien for å anvende slike fliser i en dusj, kun kosmetisk. Skjolder og kalkutslag vil ofte la seg rense og slipe bort som nevnt over for så å impregnere på nytt. Om man gjentar denne prosessen 1-2 ganger per år holder flisene seg lettere rene og frie for skjolder, kalkutslag ol spesielt da om man velger å legge slike fliser inne i selve dusjen. 

 

Vi håper du vil ha stor glede av disse unike flisene i mange år framover.

 

Har du ytterligere spørsmål, vennligst ta kontakt. 

 

Ulfven AS 

Daglig leder 

Ole-Petter Mork Sandersen 

Tor Sørnes Vei 21 

1523 Moss 

post@ulfven.no

Mob: 91394716