OFTE STILTE SPØRSMÅL

 
 Spørsmål om sementfliser: 
 
Må sementflisene impregneres? 
Mange av våre håndlagde sementfliser er nå ferdig impregnerte fra fabrikken. Det betyr at de kan legges og fuges/brukes uten å påføre mer impregnering.  Det står alltid på toppen av våre flisesker om flisene er impregnert eller ikke. Ferdig impregnerte med lyse farger og lyse fuger som skal ligge i et område med mye sko-trafikk/skitt kan det være lurt å impregnere ekstra for å beskytte best mulig mot skitt og flekker. Vi anbefaler da å påføre 1-3 strøk med Fila FOB. Man kan også anvende en silkematt voks fra Fila. Denne gjør overflaten noe blankere, men vil beskytte den ekstra godt. Alternativt kan man anvende en matt voks fra Fila, denne beskytter også bra. 

For de av våre flismodeller som ikke er impregnerte på forhånd er det VELDIG VIKTIG at man påfører korrekt type og mengde impregnering før flisene fuges. Dette er for å unngå at flisene blir  flekkete og stygge. Se vår leggeanvisning for mer informasjon.

Vi anbefaler å bruke to typer impregnering på våre Uimpregnerte sementfliser; Qloss lack og Fila FOB.  Hos oss eller en våre forhandlere får du anbefalt hvilken impregnering som passer best til den typen fliser du har kjøpt. For et best mulig resualtat er det veldig viktig å velge den impregneringen vi anbefaler til dine fliser fra Ulfven.

 

Kan flisene legges på alle typer nye og gamle gulv med og uten varmekabler? 

Ja, men ved legging av våre sementfliser på nye gulv (alle nystøpte underlag der varmekabler ikke før har vært tatt i bruk) anbefaler vi at varmen i gulvet står på noen dager før flislegging, da vil man ha bedre kontroll på eventuelt svinn, riss og bevegelser i støpen før flis-legging. Varmen må være avslått i ca 24 timer før flislegging. I tillegg anbefaler vi bruk av en form for avspenningsmembran og et fleksibelt flislim for å minske risikoen for riss/krakeleringer i flis og fug. * Med håndlagde sementfliser lagt på gulv med varmekabler kan det likevel oppstå noe hårstråtynne riss som ikke påvirker kvaliteten på flisen. Slike riss/krakeleringer er derfor ikke reklamasjonsgrunn for gammeldagse håndlagde sementfliser.

Når man legger våre håndlagde sementfliser er det viktig å følge rett metode og våre leggeanvisninger: www.ulfven.no/leggeanvisning 

Flisene må fuktes korrekt, limes korrekt, fuges korrekt, for å få best resultat – alt dette står i våre anvisninger.

 

Kan flisene brukes i dusj?

Sementfliser egner seg til baderom og blir mye brukt til det. De kan også brukes inne i dusj-sonen. Det er ikke noe byggteknisk i veien for det. Sementfliser er matte og har et høyt vannoppsug (+-6%) så rent estetisk vil sement/betong-fliser få en noe mer synlig bruksslitasje og patina inne i selve dusjsonen enn det en keramisk flis vil.  De vil kunne få noe mer kalkutslag og skjolder av såpe, vann,  ol,  selv om de da altså er impregnerte på forhånd.  Noen synes det er helt ok og evt  bare er fint, mens andre ikke ønsker å bruke den inne i dusjen.  Det skal også nevnes at flisene etter lengre tids bruk (noen år) kan slipes og renses med fint vann-slipe-papir og impregneres på nytt. På denne måten vil man få bort mye av det som har blitt dannet av kalkutslag ol inne i dusjsonen.

 
Hvordan vedlikeholdes sementfliser? 
Det er viktig at du ikke bruker sterke syreholdige vaskemidler til rengjøring av flisene, da de etter en stund kan slite ned hinnen av impregnering. Vi anbefaler Fila Cleaner eller tilsvarende vaskemiddel.

Håndlagde sementfliser har en matt sugende overflate som vanskelig kan holdes helt fri for flekker og skitt. Slike fliser vil få, og skal ha, en naturlig bruksslitasje og en patina. Det er dette som gjør dem ekte, vakre og levende, sammenlignet med mange maskinlagde kopier. Skulle man likevel få stygge flekker og skitt i flisene som du ønsker å fjerne, men som ikke går bort med vanlig vaskemiddel, kan man bruke fint vannslipepapir/pussesvamp (180 – 300 grovhet) i kombinasjon med Fila PS87 og vann for å slipe bort flekken. Deretter legger man på ny impregnering på toppen igjen.

Vi anbefaler sterkt at man forsøker å tørke bort produkter som; rødvin, kaffe, sitron, blåbær, olivenolje og lignende så snart som mulig da disse kan sette flekker ved å bli bli liggende på flisene over lengre tid. Dette gjelder for alle typer sementfliser uansett type og mengde impregnering.

 
Hva brukes for å kappe flisene? 
Vi anbefaler vinkelsliper eller vannsag med diamantblad (altså sagblad egnet for steinprodukter). Vanlig fliskutter vil ikke fungere på disse 1,6 cm tykke sementflisene.
 
Er de frostsikre? 
På grunn av et relativt høyt vannoppsug (+ – 6%) kan vi ikke garantere at disse flisene er frostsikre. De har blitt brukt ute i flere prosjekter med gode resultater men vi kan ikke gi noen frost-garanti på dem.

 

Spørsmål om marmorfliser: 

Hva skal marmorfliser vaskes med?

Marmor skal vaskes med PH nøytralt vaskemiddel. 

Kan marmorfliser brukes utendørs? 

Marmor har ved flere anledninger vært brukt utendørs med godt resultat, men siden denne flisen har et høyere vannoppsug enn annen flis kan vi ikke gi noen garanti på dette. 

Kan man bruke marmorfliser i dusjen og over kjøkkenbenken? 

 Våre marmorfliser kan anvendes i dusjen.Men siden dette er en natursten vil det med tiden oppstå noen skjolder/kalkdannelser fra såperester etc. 

Marmorflisene kan legges over kjøkkenbenken, men de må impregneres før de tas i bruk. Søler man på dem burde det tørkes vegg så snart som mulig. 

Hvordan vedlikeholder man marmorfliser? 

Før våre marmorfliser tas i bruk skal de ALLTID impregneres med MP Eco 90 plus. Impregneringen vil hjelpe til med å beskytte flisen mot flekker etc. Impregneringen kan med fordel legges på 2-3 strøk. 

Etter at marmoren har vært brukt en tid kan den rengjøres med.... og settets inn med nytt lagt impregnering. 

Hva skal man vaske marmorservanten med? 

Våre marmorservanter skal vedlikeholdes på samme måte som alle våre marmorfliser, med MP Eco 90 plus.